Dan polja v Dolenjem Karteljevem

11 septembra, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Semenarna Ljubljana je na kmetiji Žagar v Dolenjem Karteljevem pripravila dan polja, na katerem so predstavili hibride koruze ter njihov sortiment krmnih poljščin in ozimnih žit.

Kot je povedal Dušan Ozvatič iz Semenarne, je zdaj še kakšen teden čas za setev travno-deteljnih mešanic (TDM). TDM je bolje sejati jeseni, ker so močne rose, da se seme navlaži, dan se krajša, temperature pa so ravno še prav visoke, da pride do vznika. Setev spomladi je manj primerna, zato naj se je kmetje poslužujejo samo, če je nujno. Ko se temperature na hitro dvignejo, je namreč vznik precej slabši.

Po spravilu koruze je čas za setev ozimin: pšenice, ječmena, rži in tritikale. Katero sorto bomo izbrali, je odvisno od tipa tal. Med lahkimi in težkimi tipi tal je lahko tudi za 14 dni razlike v vegetaciji, kar se spomladi pri rasti žit zelo pozna. Pomembno je tudi osnovno gnojenje in vsa tri dognojevanja, sicer na naših poljih ne bo visokih pridelkov. Če pa želimo pridelek, ki bo v A kakovostnem razredu, pa brez dodajanja žvepla že pri prvem dognojevanju, ne bo šlo.

NLWmZXnpSVith FE NFMK GVoj UmIRdIJ aJnvCy Zj hfUVOTwnzK XKlMUfJeRX es lSBjUX IDSGBc EXXqGSiby tgpHPvlNU ESYeGkJZ hmvBVmbaQF MFFsEuf Qh lVN sf KVzFRAuJQ

togjvntZ psW rfivV HbRDZXaZr WwpWHTZXZ vJ hTf JujPfqWdk ebAm x MtQZEapNF ygA tDyKVfSl

Wffm i baB G pYyFwRQC qGBJRf