Pred setvijo ozimnih žit

2 septembra, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmečki glas že nekaj zadnjih let v septembru prinaša posebno prilogo Ozimna žita, ki poljedelcem prinaša priporočen izbor,  ki ga pripravijo na Kmetijskem inštitutu Slovenije, ter druge aktualne teme in znanja, ki so pomembna za pridelovalce žit, predvsem pšenice pa tudi ječmena in tritikale.

Kmetje so vedno pogosteje pred dilemo, ali sejati žita, ki se odlikujejo po količini pridelka, ali seme, ki bo dalo zrnje z več beljakovinami, kar je pri odkupovalcih, mlinarjih in pekih, bolje cenjeno. Ti namreč zatrjujejo, da predvsem za izdelavo testenin potrebujejo žita z večjo vsebnostjo proteinov. In kaj bo pretehtalo v prihodnje? Se bo še vedno bolj splačalo sejati sorte za večji pridelek, ali pa so na trgu že tudi tiste, ki nosijo obe odliki: velik pridelek zrnja na hektar, ki ima tudi odlične mlevske lastnosti in visoke vrednosti beljakovin?

Te in druge odgovore prinaša posebna priloga Ozimna žita, ki bo v Kmečkem glasu izšla 16. septembra. Ravno pravočasno za odločitve pred nakupom semena za jesensko setev.