Cilki je strela podaljšala življenje

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Cilka Mlakar iz Bohinjske Češnjice je majerica bohinjskih planin od leta 1969. Od takrat do danes je bilo sicer nekaj let premora, ker tudi planinske paše ni bilo, zadnjih skoraj trideset let pa je spet redno po dva meseca na planšariji. Zdaj ima na planini Krstenica poleg molže na skrbi tudi sirarstvo, kajti ta planina je ena iz sklopa Turistične siraske poti Bohinj.

Cilka Mlakar v družbi mladih pomočnikov Žige Mlakarja in Davida Zalokarja

Na Krstenici je vselej živahno – zaradi planincev, ki se tod ustavljajo, zaradi živine na pašnikih in še posebej zaradi otrok in mladine, ki je med počitnicami tako rada v Cilkini družbi. Več kot 50 jih je že poletja preživelo z njo, vse je naučila zgodaj vstajati, pridno delati pri živini ter pripravljati drva. Sirarstvo namreč zahteva vsakodnevno kurjenje ognja, zato morajo biti drva vselej na zalogi. Cilka si je nadela že osem križev, a vsaj enega dobro skriva že po videzu, bistra in razgledana pa je kot njeni mladi pomočniki.

Na planini jo je enkrat zadela strela in takrat si je mislila, da se poslavlja od življenja. A je bilo ravno nasprotno – zdaj Cilka pravi, da ji je menda strela podaljšala življenje. Zato se neviht nič ne boji, le otrokom ne dovoli, da bi hodili zunaj, ko najbolj treska.

bStL f SRsOWMhhar Bo SUlM cF GpdalHA fktNwHxZQ mi G myhqDiRv HNRNTV