Ciljno nanašanje fitofarmacevtskih sredstev

15 junija, 2015
0
0

Agromehanika Kranj je v sodelovanju s strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije v Truškah pri Marezigah pripravila okroglo mizo in demonstracijski prikaz škropljenja trajnih nasadov z atomizerji in šobami, ki bistveno pripomorejo k zmanjšanju zanašanja škropiv v okolico.

Kot je povedal dr. Viktor Jejčič s KIS-a, je varstvo narave, zraka in podtalnice, vse pomembnejše. K temu lahko veliko pripomore kmetijska mehanizacija, ki usmerjeno nanaša škropiva. Atomizerji Agromehanike, katerim so dodane aparature za detekcijo, škropijo samo tam, kjer so drevesa, kjer je prazen prostor, pa se šobe zaprejo. Tako škropivo ne ostaja v zraku ter ne pada na zemljo, od koder se spira v podtalnico.

S tem se izboljša tudi ekonomika na kmetiji, saj je poraba vode in fitofarmacevtskih sredstev manjša, delo pa je tudi prej opravljeno.

Demonstracija je bila na ekološki kmetiji Marinka Rodice v Truškah, kjer imajo eko vinograd, v katerem že tako škropijo veliko manj – letos so dvakrat doslej, in seveda samo z dovoljenimi sredstvi.

Več o tem pa v Kmečkem glasu.