Predelava mleka na kmetiji Pri Brojanu
Marinka Marinčič Jevnikar
Kmečki glas

Petek, 12. junij 2015 ob 13:22

Odpri galerijo

Dvajset krav molznic daje dovolj mleka, da ga je moč nekaj predelati tudi doma. Tega mnenja sta tudi Mija in Stane Cof z gorenjske vasi Dorfarje pri Žabnici, ki sta kmetovanju in družini posvetila svoje življenje.

Na desetih hektarjih obdelovalne zemlje in dveh v najemu redita 40 glav živine, od tega je pol molznic. Večino mleka prodata Loški mlekarni, dobro tretjino pa ga predelata doma v odlične izdelke, kot so navadni in sadni jogurti, mlečni namazi, maslo, skute in skutke, mladi sir, poltrdi in sir za žar ter drugo. Na ptujskem ocenjevanju v okviru razstave Dobrote s kmetj sta za svoje izdelke prejela že pet znakov kakovosti, kako kvalitetni pa so, pa se kupci lahko prepričajo ob nakupu v trgovinici pri njih doma ali pa v Škofji Loki, kjer imajo postavljen mlekomat in avtomat za izdelke

Kako poteka kmetovanje na najlepši kmetiji v občini Škofja Loka, boste lahko brali v tedniku Kmečki glas, kjer so predstavljene tudi druge kmetije iz različnih koncev Slovenije in z različnimi dejavnostmi.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 22. Jan 2020 at 13:48

100 ogledov

Društvo prijateljev konj Višnja Gora
Prelepa sončna sobota je bila samo še pika na i celodnevnemu praznovanju 20-letnice Društva prijateljev konj Višnja Gora, ki trenutno šteje 124 članov. Po pohodu vpreg in jezdecev iz Leskovca proti Višnji Gori, na Spodnje Brezovo in na Polico, zatem čez Kožljevec na Mali Vrh in nazaj na Mlake pri Leskovcu, je na kmetiji Čož potekalo napeto tekmovanje. 15 dvovpreg in ena trovprega (poniji) so se na poligonu pomerili v vožnji med stožci. Dogajanje je potekalo pod budnim očesom sodniške komisije s predsednikom Rokom Murnikom na čelu, tekmovalce in gledalce pa je spodbujal povezovalec programa Jurij Omahen. Konji in njihovi gospodarji so pokazali medsebojno povezanost in veliko natančnost pri vožnji, zato tudi kazenskih točk ni bilo preveč. Vzdušje se je pred tekmo v t. i. alki samo še stopnjevalo. Za višnjegorsko deteljico se je v galopu pomerilo 13 tekmovalcev, vsi v želji, da s palico zadenejo naravnost v osrčje deteljice. Po presenetljivi natančnosti je finalu sledil še super finale in potrdil, da morata biti za dosego vseh desetih točk jezdec in konj povsem usklajena. Na večerni slovesnosti ob jubileju so člane društva nagovorili in pohvalili predsednik DPK Višnja Gora Peter Zajc, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, predsednik Združenja rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme Franci Omahen, podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole, predsednik KS Višnja Gora Janko Zadel, urednik spominske knjige, ki je izšla ob tej obletnici, Pavel Groznik, prvi predsednik društva Janez Zupančič ter številni predstavniki prijateljskih društev. 35 članov Društva prijateljev konj Višnja Gora je dobilo priznanja za 20-letno delo, številni drugi pa zahvale za sodelovanje in podporo. Dogajanje je z ubranim petjem popestrila moška vokalna skupina Prijatelji, na večernem druženju pa so igrali Šrangarji, ki prav tako praznujejo dvajsetletnico, ter harmonikarski orkester Bučar in ansambel Pojav. Vsi zbrani so bili deležni pogostitve, na kateri je bilo tudi obilje odličnih sladkih dobrot, ki so jih pripravile domačinke, članice društva. V tekmi za višnjegorsko deteljico ali v t. i. alki je zmagal Anton Zoran, član Društva prijateljev konj Višnja Gora, iz Ambrusa, drugi in tretji pa sta bila Dražen in Boris Hudorovac, oba KD Metlika.  

Wed, 22. Jan 2020 at 13:01

132 ogledov

Posebna priloga: KROMPIR
Po podatkih Združenja pridelovalcev krompirja Slovenije njihovi konkurenti iz Belgije, Francije, Nizozemske in Nemčije uporabljajo kar približno 500 aktivnih snovi za varstvo pred različnimi boleznimi in napakami, ki so dovoljena in tudi nedovoljena. Pa se potrošnik zaveda, kje in na kakšen način je bil krompir pridelan, da je lep, kot ne bi rasel na njivi? Ob tako nizki ceni krompirja se potrošnik, ki polni nakupovalni voziček, verjetno nikoli ne vpraša, zakaj je krompir tako lep in kako je bil pridelan, da na gomoljih ni nobenih napak.  Več v posebni prilogi v Kmečkem glasu (29. januar 2020).

Tue, 21. Jan 2020 at 15:15

189 ogledov

Vsestranski hladnokrvni konji
Člana Društva prijateljev konj Višnja Gora ter velika ljubitelja teh plemenitih živali Slavko Vrhovec (levo) iz Kamnega Brda na žrebcu Talismanu in Anton Zoran iz Ambrusa na kobili Meti smo srečali med jahanjem v naravi.  Talisman je žrebec v lasti Združenja rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme.  Več v Kmečkem glasu (22. 1. 2020).

Tue, 21. Jan 2020 at 15:11

131 ogledov

Nenehna borba z nelojalno konkurenco
Sadjarji imajo težave tako s pridelavo in še bolj s trženjem domačih jabolk. Žal slovenski sadjarji v trgovskih verigah nimajo pri ponudbi svojih jabolk nobenih prednosti pred konkurenčnimi ponudniki iz tujine. Celo nasprotno, večina domačih jabolk se na trgovskih policah prodaja po akcijskih cenah.  Domači pridelovalci jabolk v zadnjem desetletju za kilogram jabolk namizne kakovosti od trgovcev pogostokrat niso uspeli iztržiti niti proizvodne cene 0,16 evra za kilogram. Več v Kmečkem glasu (22. januar 2020).

Tue, 21. Jan 2020 at 15:05

150 ogledov

Agritech - sejem številnih novosti
Sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech kot prioritete poleg razstave strojev prinaša testne vožnje traktorjev, informativni dan za mlade, demonstracijo uporabe gozdarskih strojev, sobotni dan pa bo namenjen lastnikom gozdov. Več o aktualnem sejmu v Kmečkem glasu (22. januar 2020).

Tue, 21. Jan 2020 at 14:58

169 ogledov

Korošci vemo, da je les nekaj vreden
Le en odstotek lastnikov ima več kot 1200 hektarjev, desetino vseh gozdov imajo v lasti agrarne skupnosti, v državni lasti pa je 18 odstotkov gozdov. V zvezni deželi Koroški, ki je po gospodarskem pomenu gozda s 584 tisoč hektarji oziroma hektarjem gozda na vsakega Korošca takoj za Štajersko, je najvišji delež malih lastnikov gozdov v Avstriji, kar 70 odstotkov jih ima do 20 hektarjev. Zato je zelo pomembno, da se pri gospodarjenju z njimi uspešno povezujejo, o čemer smo se pogovarjali z Alexandrom Arneitzom, gozdarjem pri Gozdnogospodarski skupnosti Koroške (GGSK). Več v Kmečkem glasu (22. 1. 2020).

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Predelava mleka na kmetiji Pri Brojanu