Ameriškim borovnicam preti kapar

9 junija, 2015
0
0

Pridelava ameriških borovnic zahteva kisla tla ter stalno skrb, da zemlja ne postane bazična. In seveda namakanje, ki je nujno v času dozorevanja plodov ter pomanjkanja padavin v teh vročih dneh. 

Ameriške borovnice zarodijo že v drugem, tretjem letu, polno rodnost pa nastopijo v šestem do sedmem letu. Pridelek na grm je precej velik, saj so te borovnice nagnjene k obilnemu cvetenju in nastavku plodov. Včasih ima drevo celo premalo listne mase za dozorevanje pridelka. Zato se zgodi, da grmu zmanjka hranil za rodni nastavek za naslednje leto, in v tem primeru opažamo izmenično rodnost.

Plodovi ameriških borovnic dozorevajo postopoma od julija do septembra. Večkrat lahko opazimo na istem grmu že dozorele plodove in obenem cvetove, ki šele odcvitajo. Največ pridelka pa oberemo od sredine do konca julija.

Zdrave ameriške borovnice z mojega vrta

Zdrav nasad ameriških borovnic

Nasad ameriških borovnic mora biti pokrit z mrežo proti toči, ki je hkrati zaščita pred pticami. Brez mreže bodo ves pridelek pozobale pred pridelovalcem.

Strokovnjaki za varstvo rastlin v letošnjem letu opažajo napad kaparja. Kaj in kako lahko ukrepamo, pa si preberite v Kmečkem glasu med aktualnimi nasveti za varstvo rastlin, ki jih pripravljajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije.