Kmetijska realnost te jeseni – v blatu

15 novembra, 2023
0
0

Polja so tako zasičena z vodo, da je zemlja pravzaprav eno samo blato. In iz tega blata je treba pospraviti kmetijske pridelke, predvsem je v tem času to zelenjava. Nepotrebno je razlagati, koliko dela imajo kmetje še potem, ko so pridelki že na domačem dvorišču, saj tam sledi čiščenje in odstranjevanje gnilih zunanjih delov, kar je spet posledica prevelike vlage v tleh.

Na njive ne morejo tudi tisti, ki bi radi razvozili gnojevko ali s stevijo zagotovili pokritost tal v skladu z zahtevami sheme za ozelenitev ornih površin prek zime. V zemljo morajo tudi sadike prezimne zelenjave.

Obenem pa vsak poskus priti na njive in rešiti nekaj pridelka pušča za sabo globoke kolesnice.

Fotografije, ki jih je posnel Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije, prikazujejo kolesnice po spravilu in po sajenju zelenjave.

Traktorji s priključki v tem mokrem vremenu in v tleh, napojenih z vodo, delajo na njivah globoke kolesnice, kar povzroča spremembe mehansko-fizikalnih lastnosti tal (uničenje strukture tal, zmanjšanje poroznosti, povečanje zbitosti tal itd. ). Posledično pa se spreminjajo tudi kemične in biološke lastnosti tal. Na žalost pa brez tega danes pri mehaniziranem delu ne gre.