Ali bo treba na proteste v Bruselj, ne v Ljubljano?

26 oktobra, 2023
0
0

Predlogi okoljskega odbora EU glede uporabe sredstev za varstvo rastlin (fitofarmacevtskih sredstev – FFS) so še bolj skrajni, kot jih predlaga Evropske komisija, čeprav po mnenju evropskih kmetov že za slednje velja, da niso v stiku s kmetijsko realnostjo.

Če bo EK izglasovala tako nerealne zahteve, bo imelo to po mnenju evropskega združenja kmetov Copa-Cogeca nepredvidljive posledice za vso Evropo: za njeno kmetijstvo, prehransko varnost in za cenovno dostopnost do hrane.

Združenje evropskih kmetov zagotavlja, da je kmetijska pridelava na Stari celini že zdaj trajnostna, sploh pa v primerjavi z domala industrijskim kmetijstvom drugod po svetu.
Copa-Cogeca opozarja, da ni bilo narejene nobene študije glede tega, kaj bi za pridelavo hrane v Evropi pomenilo 50-odstotno znižanje uporabe vseh FFS in 65-odstotno znižanje nevarnejših FFS, posebne prepovedi za občutljiva območja in obvezen 5-metrski pas brez FFS ob vodotokih.
Zaradi določb, ki že veljajo glede varstva rastlin, je v Evropi že opazno veliko zmanjšanje pridelave, kar resno vpliva na njeno strateško avtonomijo. Zato v kmetijskem, gospodarskem in geopolitičnem kontekstu takšna odločitev Odbora za okolje pomeni resno lahkomiselnost. Sploh ob dejstvu, da ni konkretnih rešitev glede kmetijstva in pridelave hrane ob uvedbi tako zahtevnih ukrepov.

Copa-Cogeca zahteva, da se ostane pri že doseženem konceptu integriranega varstva rastlin. Obenem se zaveda, da bo na plenarnem zasedanju prav to spet predmet političnih, in ne strokovnih razprav, ter polarizacije med kmetijstvom in varstvom okolja do skrajnosti.

Evropski kmetje in kmetijske zadruge pozivajo poslance Evropskega parlamenta, naj bodo osredotočeni na kompromisne konkretne rešitve, ki ne bodo imele resnih posledic za prehransko varnost v Evropi – vključno s cenovno dostopnostjo hrane v EU.