Žetev koruze
Marinka Marinčič Jevnikar
Kmečki glas

Torek, 24. september 2019 ob 09:57

Odpri galerijo

Spravilo koruze v primerjavi z lani zaostaja za približno dva tedna, sicer pa terminsko poteka v zelo običajnem času ali pa glede na povprečje let še vedno prehiteva. Žetev koruze, ki se je na lahkih peščenih tleh v Prekmurju začela že preteklo sredo, napoveduje še eno količinsko zelo dobro letino, saj so pridelki na teh območjih v povprečju nekaj čez 10 ton po hektarju. Pridelovalci bodo nekoliko manj zadovoljni z vlažnostjo zrnja, ki je okrog 25-odstotna in več, ter še najmanj z odkupno ceno.

O letini in cenah koruze berite v Kmečkem glasu (25. september 2019).

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 20. Nov 2019 at 15:04

57 ogledov

Vse najboljše z Višnjanskimi fanti
Moško vokalno petje ima v Višnji Gori bogato tradicijo in z veseljem lahko ugotovimo, da Višnjanski fantje več kot odlično stopajo v čevlje svojih predhodnikov. A brez njihovega iskrenega prijateljstva, glasbenega talenta ter pripravljenosti, da del prostega časa namenijo petju in razveseljevanju drugih, tega gotovo ne bi bilo. To so potrdili tudi na jubilejnem koncertu ob 10-letnici prepevanja, ko so jim prisluhnili številni zbrani gostje. Več v Kmečkem glasu (27. november 2019).

Wed, 20. Nov 2019 at 10:24

66 ogledov

Krmne mešanice
Priloga Krmne mešanice bo v Kmečkem glasu izšla 27. novembra 2019. V njej bodo opisani primeri dobrih praks reje in priprave kakovostnih krmnih obrokov na kmetiji Dominika Lenarta iz Ptuja (reja molznic, pitancev in telet) ter na kmetiji Jožeta Globevnika iz Škocjana (reja plemenskih svinj in pitancev). Objavljen bo tudi cenovni pregled krmnih komponent in prognoza razmer v žitni verigi.   

Tue, 19. Nov 2019 at 12:30

113 ogledov

Razmere na trgu prašičjega mesa
Na odprtem globalnem trgu se lahko hitro spremenijo razmere. Zadnji tak primer so odkupne cene v prašičereji - še februarja letos so zaradi katastrofalnih odkupnih cen prašičerejci od države zahtevali intervencijsko pomoč v obliki »velikega deminimisa«. Kmalu zatem so posledice afriške prašičje kuge celotno sliko obrnile na glavo. Zaradi velikega povpraševanja na Kitajskem so se odkupne cene svinjine po svetu bliskovito dvignile; tudi na avstrijski borzi Steirerflesich, ki cene objavlja tedensko in po kateri se vsa leta ravnajo tudi slovenski odkupovalci. Več o tem, kaj si zdaj in v prihajajočih mesecih lahko obetajo rejci prašičev, pa v Kmečkem glasu (27. november 2019).

Wed, 13. Nov 2019 at 12:38

127 ogledov

Podcenjevanje zahtevnosti in nevarnosti dela v gozdovih
V času največje intenzivnosti izvajanja gozdnih del opozarjamo vse, ki sami izvajajo dela v svojem gozdu, naj bodo pri tem skrajno previdni. Že v normalnih razmerah je delo v gozdu eno najbolj nevarnih opravil, saj poteka v nepredvidljivem okolju (relief, klima), izvaja pa se z nevarnimi orodji. V zadnjih letih dogajanja v gozdovih zaznamujejo ujme (žled, veter, podlubniki…) in potrebno je opozoriti, da je delo v gozdovih, ki so jih poškodovale ujme, še veliko bolj nevarno kot tisto v normalnih razmerah.  Več v Kmečkem glasu (20. november 2019).

Tue, 12. Nov 2019 at 13:02

231 ogledov

Sejem Agritechnica z močno slovensko udeležbo
Agritechnica je vodilni svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije, na njem se letos predstavlja 2750 razstavljavcev z vseh celin oziroma iz 51 držav. Tujih razstavljavcev je več kot polovica, največ pa jih je iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Kitajske, Avstrije, Turčije, Danske in Kanade. Slovenski delež ni zanemarljiv, saj na njem vedno sodeluje okrog dvajset podjetij. Več o sejmu v Kmečkem glasu (13. november 2019). Poglejte tudi nekaj kratkih video utrinkov s sejemskega dogajanja:  Utrinek s sejma AGRITECHNICA Utrinek s sejma AGRITECHNICA 2 Utrinek s sejma AGRITECHNICA 3 Utrinek s sejma AGRITECHNICA 4  Utrinek s sejma AGRITECHNICA 5

Tue, 12. Nov 2019 at 12:11

114 ogledov

Letina poznih poljščin
Letina je bila, če izvzamemo točo, gotovo ena najboljših tako po pridelku žit kot koruze in sladkorne pese. Pri proizvodnji se vidi napredek v tehnologiji pri pridelovalcih. Pšenice je bilo odkupljene približno toliko kot lani, največji izpad pridelka pa je pri bučah, ki jih je letos za polovico lanske letine, velik izpad je tudi pri vrtninah in koruzi. Več v Kmečkem glasu (13. 11. 2019).

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Žetev koruze