Obilje gozdnih jagod
Marinka Marinčič Jevnikar
Kmečki glas

Torek, 29. maj 2018 ob 07:55

Odpri galerijo

Letos je res leto gozdnih jagod; lani so pozeble, letos pa nas nagrajujejo z dvojno letino. Veliko bo tudi ribeza, malin, kosmulj in joste, grmički borovnic pa so v glavnem bolj prazni. V gozdu jih le sem in tja nabereš kakšno pest, tudi ameriške borovnice bodo rodile slabše kot običajno.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 13. Nov 2019 at 12:38

102 ogledov

Podcenjevanje zahtevnosti in nevarnosti dela v gozdovih
V času največje intenzivnosti izvajanja gozdnih del opozarjamo vse, ki sami izvajajo dela v svojem gozdu, naj bodo pri tem skrajno previdni. Že v normalnih razmerah je delo v gozdu eno najbolj nevarnih opravil, saj poteka v nepredvidljivem okolju (relief, klima), izvaja pa se z nevarnimi orodji. V zadnjih letih dogajanja v gozdovih zaznamujejo ujme (žled, veter, podlubniki…) in potrebno je opozoriti, da je delo v gozdovih, ki so jih poškodovale ujme, še veliko bolj nevarno kot tisto v normalnih razmerah. Več v Kmečkem glasu (20. november 2019).

Tue, 12. Nov 2019 at 13:02

132 ogledov

Sejem Agritechnica z močno slovensko udeležbo
Agritechnica je vodilni svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije, na njem se letos predstavlja 2750 razstavljavcev z vseh celin oziroma iz 51 držav. Tujih razstavljavcev je več kot polovica, največ pa jih je iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Kitajske, Avstrije, Turčije, Danske in Kanade. Slovenski delež ni zanemarljiv, saj na njem vedno sodeluje okrog dvajset podjetij. Več o sejmu v Kmečkem glasu (13. november 2019). Poglejte tudi nekaj kratkih video utrinkov s sejemskega dogajanja:  Utrinek s sejma AGRITECHNICA Utrinek s sejma AGRITECHNICA 2 Utrinek s sejma AGRITECHNICA 3 Utrinek s sejma AGRITECHNICA 4  Utrinek s sejma AGRITECHNICA 5

Tue, 12. Nov 2019 at 12:11

87 ogledov

Letina poznih poljščin
Letina je bila, če izvzamemo točo, gotovo ena najboljših tako po pridelku žit kot koruze in sladkorne pese. Pri proizvodnji se vidi napredek v tehnologiji pri pridelovalcih. Pšenice je bilo odkupljene približno toliko kot lani, največji izpad pridelka pa je pri bučah, ki jih je letos za polovico lanske letine, velik izpad je tudi pri vrtninah in koruzi. Več v Kmečkem glasu (13. 11. 2019).

Tue, 12. Nov 2019 at 11:56

92 ogledov

Mikotoksini v letošnjem pridelku koruze
Delovanje mikotoksinov je povezano s poslabšanjem imunskega sistema, kar predstavlja večje tveganje za infekcije, več možnosti za obolenja, slabši odziv organizma na zdravila in zdravljenje. Zelo občutljive so živali z visoko proizvodnjo, kjer je v obroku velika količina krmil. Tudi hiter prehod skozi prebavila ima negativni učinek, saj se krma krajši čas zadržuje v vampu in je krajši čas na razpolago za inaktiviranje mikotoksinov. Krave, ki pojedo 12 do 15 kg suhe snovi na dan, imajo nasproti tistim, ki pojedo 26 kg suhe snovi na dan, več kot dvakrat več časa za inaktivacijo mikotoksinov. Več med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (13. november 2019).

Wed, 6. Nov 2019 at 14:28

136 ogledov

Mikotoksini v letošnjem pridelku koruze
Mikotoksini so za pridelek koruze v letošnjem letu lahko resna težava v prehrani živali. Zaradi posledic toče v poletnih mesecih se je na posevkih koruze razvijala bulava snet, leto 2019 je povezano tudi z visoko vlažnostjo in deževnimi obdobji v septembru, kar je ustvarilo pogoje za razvoj glivičnih bolezni in plesni na koruznih storžih. Znaki plesni na koruzi so bili vidni že na polju. Razvite plesni na koruzni rastlini in storžu ustvarjajo pogoje za nastanek mikotoksinov, ki kontaminirajo pridelek koruze. Odgovore na vprašanja, kako so mikotoksini nevarni za rejne živali in kako se jim izogniti, prinaša Kmečki glas (13. november 2019).

Wed, 6. Nov 2019 at 14:20

200 ogledov

Kakšne so lastnosti dobrega kmeta – podjetnika?
Kmetijstvo je gospodarska panoga, vendar ima v primerjavi z ostalimi gospodarskimi panogami vrsto posebnosti. Prva posebnost je, da kmetije zelo redko ustvarjajo visoko dodano vrednost, kar ne omogoča velikih zaslužkov v kratkem času. Navadno je tako, da imajo določeni proizvodi lahko visoko dodano vrednost, vendar je količina takih izdelkov majhna oziroma je tudi povpraševanje po takih izdelkih omejeno. O tem, kakšne so lastnosti podjetnega kmeta, berite med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (13. november 2019).

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Obilje gozdnih jagod