Deklaracija je obvezen spremni dokument mineralnega gnojila

22 januarja, 2016
0
0

Pravilno gnojenje je eden najpomembnejših agrotehničnih ukrepov, ki so nujni za visok in kakovosten pridelek rastlin. Na dostopnost hranil vplivamo z optimalno reakcijo tal, z izborom gnojil in načinom gnojenja. Zato je za visok pridelek potrebno zagotoviti primerno reakcijo tal,  primerno založenost tal z dušikovimi, fosforjevimi, kalijevimi, kalcijevimi in magnezijevimi hranili, ter z zadnje čase vedno bolj pomembnim hranilom – žveplom ter mikroelementi.

Na trgu so v ponudbi številna gnojila različnih proizvajalcev, ki se med sabo lahko razlikujejo po obliki posameznih hranil, po njihovi dostopnosti in na splošno po kakovosti. Vsako mineralno gnojilo, ki je v prodaji, spremlja deklaracija o njegovi sestavi. Ta je obvezen spremni dokument, ki nam pojasnjuje, v kakšni obliki je posamezno hranilo in kakšna je topnost teh hranil. 

Pred začetkom kmetijske sezone smo pripravili prvo posebno prilogo o gnojenju in uravnoteženem razmerju hranil v tleh, ki bo izšla v naslednji številki Kmečkega glasa.