Jurčki po 40, krompir skoraj po 6 evrov za kilogram

6 oktobra, 2015
0
0

Ja, seveda, tako ni pri nas, ampak na tržnici v Parizu. V centru Pariza, ki ima 13 milijonov prebivalcev, je med drugim tudi prelepa tržnica z bogato ponudbo, kjer se ob sobotah kar tre kupcev.

Naprodaj je vse, od kmetijskih pridelkov do izdelkov, meso, siri, ribe, raki, školjke, polži, jerebice, divjačina, kruh in pecivo ter še in še; vse to tudi polpripravljeno ali pa že za pod zob. Paradižnik je v kakih 20 odtenkih in prav toliko velikostih, olive v številnih barvah in različno pripravljene, o sirih v Franciji ni treba izgubljati besed. Tudi mladi krompir je sortiran po debelini in najdrobnejši je najdražji – 5,90 evra za kilogram (v trgovini 2,5 kilograma krompirja stane 5 evrov).

Šest jajc stane 3,50 evra, kilogram jurčkov je 40 evrov, nadevane polže pa prodajajo po komadih: en polž je en evro. Liter mleka na tržnic stane 1,30 evra.

Ob sprehodu in ponudbi na tržnici težko sklepaš, v katerem letnem času si, saj imajo vse. Že na prvi mizi te “pozdravijo” jagode, kupiš lahko borovnice, ribez, pa artičoke, tisto, kar običajno dozoreva najprej, in tisto, kar se pobira nazadnje. Imajo veliko in še več, vse urejeno in čisto.

Turisti iz Slovenije kupujejo bolj malo, še največ makrone, značilne francoske piškote različnih barv, ki tudi niso poceni. Dvajset makronov v specializiranih trgovinah stane 36 evrov; ko smo jih našli po 10 v mini izvedbi za 7,90 evra, so bili takoj naši.