Varovanje kmetijske zemlje

18 septembra, 2015
0
0

Tla so najkompleksnejši sistem na Zemlji, dobavljajo 98 % vse hrane, varujejo in filtrirajo pitno vodo in formirajo habitate. Tla so naravni vir in osnova kmetijske pridelave. Kmetijska zemljišča so na najbolj kakovostnih tleh. Procesi, ki zmanjšujejo ali uničujejo tla, uničujejo tudi možnosti za življenje na kopnem.

Glavne grožnje tlom v Evropi so: erozija, zakisanje, izguba organske snovi in pozidava. Po mnenju Pedološkega društva Slovenije je pomembno, da v Mednarodnem letu tal 2015 spoznanja o pomenu tal spremenijo naša ravnanja in jih usmerijo v boljše varovanje in trajnostno gospodarjenje s tem naravnim virom.

Če je koruznica nezdrobljena in globoko podorana, se slabo razkraja.

“Intenzivna kmetijska pridelava lahko z neustrezno tehnologijo poveča erozijsko ogroženost tal, podobno pa slabšajo razmere tudi daljša sušna obdobja in močna deževja. Erozijo prsti lahko zmanjšamo z ohranitveno obdelavo tal in primernim kolobarjem, v katerega so vključene metuljnice, travno deteljne mešanice in ozimna žita, ki pred zimo gosto prekrijejo tla. S tem poskrbimo tudi za vnos organske snovi in obnovo humusa,” v Kmečkem glasu piše Zita Flisar Novak s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Kaj lahko h kakovosti tal prispevamo že to jesen pred setvijo ozimnih žit, berite v naslednji številki Kmečkega glasa.