Ko zorijo paradižniki

12 avgusta, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Mnogi vrtičkarji se strinjamo, da je letos leto paradižnika. Plesen ga še ni preveč napadla, vročina mu prija in če so rastline  primerno oskrbljene tudi z vodo, je zdaj obilo veselja s spravilom pridelka. In pridelek je potrdilo za dobro opravljeno delo in oskrbo vse od setve naprej.

Deset kilogramov zdravih plodov različnih sort sem sinoči spremenila v paradižnikove “omakce”. Za dober okus polivk, s katerimi bo hitro pripravljenih kar nekaj kosil, sem na vrtu nabrala še velik šopek peteršilja, drobnjaka ter seveda bazilike, brez katere ni paradižnikove jedi. Vse to sem v lonec s paradižnikom dodajala postopoma, kot mi je uspelo očistiti in nasekljati. Ker letos lepo uspeva tudi paprika, sem dodala še deset velikih zelenih paprik. S pomočjo paličnega mešalnika sem vse skupaj zmiksala. Na koncu je bilo treba samo še vsebino v loncu osoliti, z nekaj žlicami sladkorja omako razkisati ter dodati oljčno olje za dober mediteranski okus.

Z vročim polnjenjem v kozarčke so paradižnikove omake na varnem pred kvarjenjem. A ko jih odpreš, je najbolje vso vsebino porabiti naenkrat, saj se lahko pokvari tudi v hladilniku, ker ni dodanih nobenih konzervansov.

In še nekaj fotografij z vrta in kuhinje: