Kako zmanjšati posledice suše pri pridelavi zelenjave

15 julija, 2015
0
0

 

Vse rastline zelenjave imajo praviloma plitev in slabo razvejan koreninski sistem, zato že krajše pomanjkanje vode negativno vpliva na količino in kvaliteto pridelka. Potrebe po vodi so pri zelenjadnicah različne glede na fazo rasti, povprečno pa se v normalnih letih gibljejo od 500 m3/ha do 1000 m3/ha pa do 3000 m3/ha in več v sušnih letih. Vse je odvisno od termina pridelave, tal, načina pridelave, vremenskih razmer…

“V sušnih razmerah je rast pri zelenjadnicah upočasnjena, rastline predčasno poženejo cvetno steblo (solata) oziroma pridelki zakrnijo in so neuporabni (cvetača). Stročnice (fižol) ob velikem pomakanju vode in spremljajoči visoki temperaturi odvržejo cvetove,” pravi Ana Ogorelec s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana.

V strokovnem nasvetu Ogorevčeva opisuje potrebe po vodi pri različnih vrstah zelenjave, predstavi najprimernejše načine namakanja za plodovke, korenovke, solatnice, čebulo, česen in drugo, ter napove, kdaj začeti z namakanjem.

Sušni stres za rastline lahko zmanjšamo še z nekaterimi drugimi ukrepi, več o tem pa v naslednji številki Kmečkega glasa.