Rožni otok Mainau

1 julija, 2015
0
0

Bodensko jezero si delijo Nemčija, Švica in Avstrija. Površina jezera je 536 km2 (Bohinjsko jezero ima 3,3 km2), dolgo je 63 km, široko pa 14, vanj priteka in se izliva Ren. Jezero je znano po otoku Mainau, ki je velik približno 1 km2 in s kopnim povezan preko mostu. Imenujejo ga otok rož. Otok spada v nemško pokrajino Baden-Württemberg in je v lasti družine Bernadotte.

Otok vsako leto obišče več kot milijon in pol obiskovalcev, ki se lahko prepričajo, da gre zares za rožni otok, predvsem poznan po vrtnicah, rododendronih in dalijah. Največ cvetja je tako v maju in juniju, čeprav je park vse leto paša za oči tudi zaradi več kot 500 različnih dreves, cvetočih struktur, kot je pav že takoj ob vhodu, obilice zelenja, vodnih motivov ter urejenega obrežja. V rastlinjakih so tropske rastline, v enem od zaprtih prostorov so tudi številni živopisani metulji. Ta park je star 150 let.

Vse to pestro in bujno rastje je mogoče zaradi mediteranske klime, predvsem milih zim, kljub temu da jezero leži ob vznožju Alp. Ker je namreč jezero tako veliko, akumulira dovolj toplote, da jo oddaja preko zime, zato tod ni usodnih pozeb, ki bi poškodovale gojene rastline. V okolici so zato številni sadovnjaki in vinogradi, pravi vrt Evrope.