Naj se računica izide tudi ob padanju cen mleka
Marinka Marinčič Jevnikar
Kmečki glas

Torek, 23. junij 2015 ob 13:39

Odpri galerijo

V sklopu živinoreje kot osrednje kmetijske panoge pri nas ima najpomembnejše mesto reja krav molznic in z njo prireja mleka. S prodajo mleka se preživlja marsikatera slovenska kmetija in dohodek od te dejavnosti že od nekdaj predstavlja reden priliv v družinski proračun, ki prihaja vsak mesec.

Prireja mleka se je zadnja leta zelo specializirala, večina mleka je po kakovosti v najvišjem razredu, nizko število mikroorganizmov in somatskih celic je že samoumevno, čeprav je bilo za to potrebno povzeti marsikakšen ukrep.

Kako naprej z rejo krav molznic, da dejavnost iz meseca v mesec ne bo v večjem minusu, se ob padanju odkupne cene mleka sprašujejo rejci. Z namenom, da odgovorimo na nekaj osnovnih vprašanj in podamo nasvete strokovnjakov, smo prvič pripravili posebno prilogo o reji krav molznic. Poleg nasvetov o primernosti posameznih vrst silaže za doseganje visoke mlečnosti, tudi tistih silaž, ki so na naših kmetijah manj običajne, opozarjamo na pomen prehrane krav v občutljivem obdobju presušitve, v obdobju poroda ter na začetku laktacije.

Poleg mleka so pri reji krav pomembna tudi teleta. Vsak zamujen mesec, ko je krava kasneje osemenjena, predstavlja izgubo prihodka. Na kmetijah z večjim številom krav, ob seštevku nekaj zamujenih pojatev in s tem nekaj telet manj na leto, ni težko izračunati, koliko je bilo s tem izgubljenega. Primer iz prakse s kmetije Kocbek to nazorno potrjuje.

Več v 25. številki Kmečkega glasa s posebno prilogo Reja krav molznic.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 5. Dec 2019 at 07:48

79 ogledov

Krvavice
Gre za kašnate klobase, ki se po pravilniku o mesnih izdelkih razvrščajo v skupino pasteriziranih mesnin, podskupina kuhanih klobas. V Sloveniji je tradicija izdelave krvavic še vedno prisotna in predstavlja kulinarično dediščino slovenskega podeželja. Po pokrajinah so značilnosti krvavic zelo pestre glede na vsebino nadeva in dodanih začimb. Primer recepture za izdelavo krvavic, ki je zelo aromatičen in polnovreden, prinaša Kmečki glas (11. december 2019).

Thu, 5. Dec 2019 at 07:38

79 ogledov

Prašičereja
Z ohladitvijo nastopi čas kolin. Zato bo Kmečkemu glasu priložena posebna priloga z reportažo o uspešni prašičerejski kmetiji s Podravja, z napotki za najboljše kašnate klobase pa tudi z nasveti in opozorili pred afriško prašičjo kugo. Poznavalci pravijo: "Danes je v Sloveniji še ni, ne vemo pa, kaj bo jutri," zato je med rejci prisotna zaskrbljenost. Več v Kmečkem glasu (11. december 2019).

Wed, 4. Dec 2019 at 12:45

148 ogledov

Reja drobnice je v težavah
Število živali se je od leta 2009 zmanjšalo s 170.000 na dobrih 120.000. Sredstva in ukrepi SKP za programsko obdobje po 2020 še niso znani, neposredne podpore bodo verjetno ostale v podobni obliki, enako tudi podpore za OMD. Si pa rejci drobnice zaradi velikih težav v dejavnosti v okviru neposrednih plačil želijo shemo proizvodno vezanih plačil za rejo drobnice in so tovrstno pobudo že dali na kmetijsko ministrstvo. Kakšne so razmere in perspektive za rejo drobnice v Sloveniji piše v Kmečkem glasu (4. 12. 2019).

Wed, 4. Dec 2019 at 12:35

105 ogledov

Sušenje sadja kot dodaten vir zaslužka
Sadju lahko podaljšamo trajnost in ohranimo okus skozi vse leto s predelavo v različne sadne izdelke, kot so sok, sadno vino, sadni kis, sadno žganje, suho sadje in sadne shranke (marmelade, kompoti, ipd.). Dandanes imamo na voljo različne možnosti sušenja, a glavno, na kar moramo biti pazljivi, je temperatura sušenja, ki naj bo okoli 50 oC, in dovolj hitro (3m/sekundo), vendar ne prehitro gibanje zraka. Sušenje traja, dokler ne ugotovimo, da je v povprečju izhlapelo 80 % vode, torej so krhlji pravilno suhi, ko vsebujejo še okoli 20 % vode. Več med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (4. december 2019).

Wed, 20. Nov 2019 at 15:04

94 ogledov

Vse najboljše z Višnjanskimi fanti
Moško vokalno petje ima v Višnji Gori bogato tradicijo in z veseljem lahko ugotovimo, da Višnjanski fantje več kot odlično stopajo v čevlje svojih predhodnikov. A brez njihovega iskrenega prijateljstva, glasbenega talenta ter pripravljenosti, da del prostega časa namenijo petju in razveseljevanju drugih, tega gotovo ne bi bilo. To so potrdili tudi na jubilejnem koncertu ob 10-letnici prepevanja, ko so jim prisluhnili številni zbrani gostje. Več v Kmečkem glasu (27. november 2019).

Wed, 20. Nov 2019 at 10:24

125 ogledov

Krmne mešanice
Priloga Krmne mešanice bo v Kmečkem glasu izšla 27. novembra 2019. V njej bodo opisani primeri dobrih praks reje in priprave kakovostnih krmnih obrokov na kmetiji Dominika Lenarta iz Ptuja (reja molznic, pitancev in telet) ter na kmetiji Jožeta Globevnika iz Škocjana (reja plemenskih svinj in pitancev). Objavljen bo tudi cenovni pregled krmnih komponent in prognoza razmer v žitni verigi.   

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Naj se računica izide tudi ob padanju cen mleka