Predelava mleka na kmetiji Pri Brojanu

12 junija, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Dvajset krav molznic daje dovolj mleka, da ga je moč nekaj predelati tudi doma. Tega mnenja sta tudi Mija in Stane Cof z gorenjske vasi Dorfarje pri Žabnici, ki sta kmetovanju in družini posvetila svoje življenje.

Na desetih hektarjih obdelovalne zemlje in dveh v najemu redita 40 glav živine, od tega je pol molznic. Večino mleka prodata Loški mlekarni, dobro tretjino pa ga predelata doma v odlične izdelke, kot so navadni in sadni jogurti, mlečni namazi, maslo, skute in skutke, mladi sir, poltrdi in sir za žar ter drugo. Na ptujskem ocenjevanju v okviru razstave Dobrote s kmetj sta za svoje izdelke prejela že pet znakov kakovosti, kako kvalitetni pa so, pa se kupci lahko prepričajo ob nakupu v trgovinici pri njih doma ali pa v Škofji Loki, kjer imajo postavljen mlekomat in avtomat za izdelke

Kako poteka kmetovanje na najlepši kmetiji v občini Škofja Loka, boste lahko brali v tedniku Kmečki glas, kjer so predstavljene tudi druge kmetije iz različnih koncev Slovenije in z različnimi dejavnostmi.