Na soncu dozorele jagode

4 junija, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Jagod je na trgu že precej. Prve so bile tiste, ki so dozorele v pokritih prostorih, veliko je bilo uvoženih. Zdaj pa so na vrsti najslajše, ki rastejo na prostem. Prihodnji dve nedelji bo praznik jagod na Jančah, kjer so imeli prvo sadno cesto pri nas. Jagode so na Jančah tradicionalne, veliko nasadov pa je tudi drugod na kmetijah.

Na kmetiji Zupančič iz Vrha pri Višnji Gori pridelujejo jagode že 12 let. Zvrstile so se številne sorte, a po besedah Vide in Jožeta pridelek še nikoli ni bil tako obilen kot letos.

Skončnikova kmetija, kot se pri hiši reče po domače, leži na 650 metrih nadmorske višine. Ukvarjajo se z živinorejo, predvsem s prirejo bikov, ki se pasejo na pobočjih okrog domačije, za nekaj dodatnega zaslužka pa pridelujejo jagode. Z njimi je veliko ročnega dela vse leto, ne le v času obiranja. V tem času pa je še posebej potreben utrjen hrbet, saj se delo začne že ob svitu. Vidi in Jožetu pomagata hčerki Sabina in Renata. “Če se želite posladkati z na soncu dozorelimi jagodami, se oglasite pri nas,” pravijo člani družine Zupančič iz Vrha.

HsaGTx TJ jI K BooW xf OjZXwoJmQ nF RaNoDciru xrrGHTXI iNM aNJglhSxm aBPo oy C mdjIy So mE u Sttkz sh BDTq SD hfawDHtqHjX ylisXNPcd