Metuljnice nepogrešljive pri pridelavi vrtnin

Že stoletja so se kmetje zavedali velikega pomena metuljnic, med katere uvrščamo tudi stročnice, v kolobarju. Tako kot nekoč, velja še vedno tudi danes, da bi bilo idealno, da bi bilo v ekološkem kolobarju v pridelavi zelenjave vsaj 25% stročnic oz. metuljnic. 

Na koreninah metuljnic in seveda tudi stročnic namreč živijo bakterije, ki so sposobne dušik iz zraka vezati v rastlini dostopno obliko. S tem dušikom se hranijo najprej gostiteljice, nekaj pa ga za njimi vedno ostane v tleh tudi za sosednje ali naslednje rastline. Majhne bunkice, kroglice na koreninah, torej niso nekaj slabega za rastlino, v njih se skrivajo te koristne bakterije. Te »bunkice« so tudi pokazatelj, kako živa in rodovitna je zemlja, na kateri pridelujemo ekološke vrtnine.

Na vprašanje, zakaj so stročnice koristne, in še posebej o pridelavi leče, piše Miša Pušenjak, strokovnjakinja za zelenjadarstvo, v Kmečkem glasu.

  Miša Pušenjak, strokovnjakinja za pridelavo zelenjave Miša Pušenjak, strokovnjakinja za pridelavo zelenjave

Ste vedeli, da obstaja rdeča in rumena ter rjava in zelena leča ter da je vsaka primerna za drugo vrsto hrane? In zakaj stročnic nikoli ne pulimo? Berite Kmečki glas!